25 Mazak-konetta EMO 2017 -messuilla

Teollisuus 4.0 on pääosassa Mazakin EMO 2017 -messuosastolla

Teollisuus 4.0 on keskeisenä teemana, kun Yamazaki Mazakin EMO 2017 –osastolla julkaistaan yhtiön iSmart Factory –konsepti. Osastolla on 25 uutta työstökonetta, joista 15 on ensi kertaa esillä suurelle yleisölle.

Mazak iSmart Tehdas verkottaa erilliset koneet yhdeksi tuotantokokonaisuudeksi

Digitaalinen murros vie kovaa vauhtia esineitä nettiin, muuttaa teollisuuden tuotantoprosesseja ja tuo mukanaan täysin uusia liiketoimintamalleja. Teollisuus 4.0:n ytimenä on älykkäiden esineiden verkosto. Teollisuuden koneet, laitteet ja tuotantoyksiköt keskustelevat keskenään ja antavat käskyjä internetin kautta toisilleen ja niitä voidaan ohjata yhteensopivin menetelmin. Järjestelmä kykenee analysoimaan isoa tietomassaa ja muuttamaan yksiköiden toimintaa löydösten perusteella. Modernit tehtaat ja tuotantoyksiköt optimoivat ja valvovat tuotantoprosesseja lähes itseohjautuvasti.

Mazakin iSmart Tehdas –konsepti hyödyntää Mazakin Teollisuus 4.0 –infrastruktuuria, jonka avulla asiakkaat pystyvät ottamaan elintärkeän askeleen eteenpäin ja siirtymään yksittäisistä automaatiosoluista kokonaan verkottuneeseen tulevaisuuden Teollisuus 4.0 –tehtaaseen. Mazakin iSmart Tehtaalla on kolme peruspilaria: Smooth-teknologia, uusi Mazak SmartBox, jonka avulla tietoja voidaan analysoida nopeammin ja turvallisemmin, sekä MT Connect –tiedonsiirtoprotokolla. Kun kaikki nämä elementit liitetään yhteen, moni asia paranee. Reaaliaikainen tiedonkulku tehtaan lattialta toimistoon tehostuu, vasteajat lyhenevät, keskeneräisen tuotannon määrä vähenee ja välilliset työtekijäkustannukset laskevat.

Smooth-teknologia, johon kuuluvat maailman nopein CNC-ohjausjärjestelmä ja Smooth Process Support –tuotannonohjausjärjestelmä, sopii kuin nenä päähän Mazakin Teollisuus 4.0 –infrastruktuuriin. Smooth-teknologian ansiosta työstöajat voivat lyhentyä jopa 30 prosentilla, erilliset koneistussolut voidaan yhdistää toisiinsa verkossa ja tuotannon valvonta ja analysointi saadaan reaaliaikaiseksi. Smooth Process Support –järjestelmään voidaan helposti liittää myös erillisiä lisätoimintoja, kuten Smooth Scheduler (koneiden työjonojen hallinta) ja Smooth PMC (Mazak Palletech -järjestelmän ohjain).

Näiden lisäksi Mazatrol Smooth –ohjauksiin on tullut paljon uusia ohjelmistoja. Ensimmäisenä mainittakoon Mazak API (Application Programming Interface), jonka avulla kolmansien osapuolten ohjelmistoja, kuten esimerkiksi mittalaitevalmistajien ohjelmistoja, voidaan käyttää Smooth-CNC-ohjausjärjestelmässä. Tämän lisäksi messuilla esitellään uusi Smooth Spindle Analytics –ohjelmisto, jonka avulla voidaan analysoida koneen karan toimintaa ja värinää.

Mazakin uudella SmartBox-kytkentäjärjestelmällä tiedonkäsittely työstökoneiden ja toimiston välillä on tehokasta ja turvallista. SmartBox käyttää Ciscon FOG-järjestelmää ja tuo tehokkaasti pilvitallennuspalvelut lähemmäksi tehtaan lattiaa, josta tietoa kerätään. Tämän ansiosta arkaluonteisia tietoja voidaan analysoida ja käsitellä tietoturvallisesti ja nopeasti, ja pelkästään valitut tiedot tallennetaan pilveen historiatietojen analysointia ja pitkäaikaistallennusta varten. Kyberturvallisuus on taattu viimeisintä tekniikkaa olevan Cisco-verkkoaseman ja tehdaskäyttöön soveltuvan Layer3-ohjauskytkimen ansiosta. Mazakin SmartBox-järjestelmään voidaan liittää kaiken merkkisiä ja ikäisiä työstökoneita, kunhan niissä on MT Connect -tiedonsiirtoprotokolla käytössä. Vanhimmatkin Mazak-koneet voidaan liittää SmartBox-järjestelmään lisäämällä niihin uusi Mazak SensorBox.

Viimeisin tukipylväs Mazakin iSmart Tehdas -konseptissa on MT Connect –tiedonsiirtoprotokollan käyttö, jonka avulla tehtaassa olevien koneiden välittämät käyttötiedot saadaan purettua vakiomuotoon ulkoisia tiedonkeruuohjelmistoja varten.

25 Mazak-konetta esitellään – 15 maailman ensi-iltaa

Mazakin osastolla olevat 25 konetta on sijoitettu kuuteen eri koneistuslinjaan, ja ne on liitetty yhtiön Teollisuus 4.0 –infrastruktuuriin, jolloin niiden tuotantotietoja voidaan tarkastella reaaliajassa. Uutuusmalleilla esitellään myös uusia työstömenetelmiä ja Mazatrol-työkiertoj ja esimerkiksi hammastusten tekoon on luvassa paljon uusia mahdollisuuksia.

Tarkasteltaessa monitoimikoneita, Mazak Integrex i-500 on uusin lisäys suosittuun Integrex i
-monitoimisorvisarjaan. Kone on edellisiä malleja selvästi suurempi ja tehokkaampi. Sen erikoisuutena on modulaarinen suunnittelu, minkä ansiosta koneen ominaisuudet ja varusteet voidaan valita tarkasti asiakkaan menetelmät ja tarpeet huomioiden.

Toinen täysin uusi monitoimisorvi on pystymallinen Integrex i-800V/8. Kone tarjoaa täydellisen 5-akselijyrsinnän, tehokkaat sorvaustoiminnot ja paletinvaihtajan edut, jolloin vaativia kappaleita - kuten suihkumoottorin osia - voidaan valmistaa kerralla valmiiksi erittäin tuottavasti. Molemmat maailman ensi-iltansa saavat monitoimikoneet on kytketty Mazak iSmart Tehdas –konseptiin, jolloin messuvieraat voivat omin silmin nähdä korkean tuottavuuden tason ja verkostoidun keskusjärjestelmän mukanaan tuomat hyödyt ja mahdollisuudet.

Mazakin 5-akselisten koneistuskeskusten linja keskittyy kolmeen poikkeukselliseen uutuuteen. HCR-5000S on kompakti vaakakarainen koneistuskeskus, joka soveltuu erityisen hyvin pienten ja tarkkojen kappaleiden valmistukseen usealta suunnalta työstäen. Koneessa on tehokas kara, jonka kiihtyvyys on poikkeuksellisen suuri. Pienikokoiseen Variaxis i-300 AWC –koneeseen on integroitu usean kymmenen paletin makasiini sekä suuri työkalumakasiini, jossa voi olla jopa 505 työkalupaikkaa. 5-akselisten koneiden joukossa on myös täysin uusi erikoiskone työkalujen ja muottien valmistukseen. Vankkarunkoisessa UD-400/5X –koneessa on suurnopeuskara, jonka kierrosluku on 42 000 k/min.

Vaakakaraisten koneistuskeskusten osalta esille nousee erityisesti HCN-5000, jossa on uusi MPP-palettijärjestelmä (Multi Pallet Pool), joka täydentää vaakakaraisten koneiden automaatiotarjontaa perinteisen palettikarusellin ja Palletech FMS –järjestelmän rinnalla. 16-asemainen MPP on suunniteltu yksittäisten koneiden automatisoimiseksi tilaa säästäen. Sen ohjausjärjestelmä perustuu Mazak Palletech –ohjaimeen, jolla voidaan helposti käsitellä työjonoja, työkalujen tietoja ja käyttöasteita. Järjestelmän tietoja voidaan tarkastella kätevästi myös esimerkiksi älypuhelimen näytöltä etänä.

Yksi sorvauspuolen kohokohta on uusi Quick Turn 250M. Sorvauskeskukseen ja sen SmoothG-ohjaukseen on saumattomasti integroitu helppokäyttöinen robottijärjestelmä, jonka avulla lyhyetkin tuotantosarjat on mahdollista automatisoida tehokkaasti. Näin ollen yhdistelmä soveltuu erittäin hyvin pienemmillekin alihankkijoille, joilla työt vaihtuvat useasti.

Myös pystykaraisten koneiden joukosta löytyy mielenkiintoinen kone alihankkijoille: VCN-530C, johon on uutena lisävarusteena saatavana 18 000 k/min kara sekä aiempaa suurempi 40 työkalun makasiini. Suuremman karanopeuden mukana tulee kaikki kuularuuvit läpijäähdytettyinä, mikä takaa hyvän tarkkuuden koneelle. Esillä on myös useita kiinteäpöytäisiä ja liikkuvapylväisiä VTC-koneita, joista osassa on ohjausvaihtoehtona myös Siemens. Siemens-ohjauksella varustetut koneet voidaan niin ikään liittää kätevästi Mazak iSmart Tehdas –konseptiin MT Connectin ja SmartBoxin avulla.

EMO-messuvieraille esiteltävien koneiden kruununa Mazak esittelee ensimmäistä kertaa Euroopassa viimeisimmän materiaalia lisäävän Variaxis j-600AM -hybridikoneen (Additive Manufacturing). Kone on uusin malli Mazakin kasvavassa, materiaalia lisäävien koneiden tuotetarjonnassa. Siinä on perinteisen 5-akselisen lastuavan koneistuskeskuksen ohella samassa koneessa kekseliäs langansyöttöön ja hitsaukseen (Wire Arc) perustuva materiaalin lisäysmenetelmä. Tämän materiaalin lisäysmenetelmän etuna on suuri lisäysnopeus verrattuna jauhemenetelmiin. Materiaalin lisäyksen jälkeen pinta voidaan normaaliin tapaan koneistaa 5-akselisesti jyrsimällä. Kone soveltuu hyvin paitsi uusien monimutkaisten kappaleiden valmistamiseen niin myös vanhojen kalliiden kappaleiden korjauksiin.

Mazak ja Wihuri toivottavat asiakkaat tervetulleiksi messuille Hannoveriin

Mazakin Euroopan-johtajan Richard Smithin mukaan Mazak pystyy EMO 2017 –messuilla selkeästi tuomaan esille johtavan asemansa Teollisuus 4.0 –ympäristössä. Mazak iSmart Tehdas –konsepti ja siihen kytkeytyvä Smooth-teknologia, SmartBox ja MT Connect antavat vierailijoille loistavan kuvan tiedonkulun osalta täydellisesti yhteen liitetystä tehtaasta.

Richard Smith jatkaa: - Meidän tavoitteemme on näillä viimeisintä tekniikkaa olevilla koneillamme näyttää messuvieraille tulevaisuuden tehdas jo nyt. Teollisuus 4.0 tulee olemaan kriittinen osa modernia tuotantoa ja valmistusta. Mazak on päättänyt tehdä kaikkensa, että asiakkaat voivat saavuttaa täyden hyödyn tehtaansa tuotantokapasiteetista ja menestyä kansainvälisessä kilpailussa. Odotamme kovasti EMO 2017 –messujen alkamista, jotta pääsemme kertomaan uusista oivalluksistamme ja jakamaan ajatuksiamme eurooppalaisten asiakkaiden kanssa.

Wihurin edustajat ovat Mazakin osastolla hallissa 27, osastolla B56 palvelemassa suomalaisia messuvieraita kaikkina näyttelypäivinä 18. – 23. syyskuuta.

 

Lisätietoja:
Wihuri Oy Tekninen Kauppa
Työstökoneet
Puh. 020 510 10
www.machinetools.wihuri.fi
www.mazakeu.com

 

Uusi Integrex i-800V/8 –pystymonitoimisorvi tarjoaa täydellisen 5-akselijyrsinnän, tehokkaat sorvaustoiminnot ja paletinvaihtajan edut, jolloin vaativia kappaleita voidaan valmistaa kerralla valmiiksi tuottavasti.

Mazak esittelee EMO-messuilla viimeisimmän materiaalia lisäävän Variaxis j-600AM (Additive Manufacturing) –hybridikoneensa. Kone on uusin malli Mazakin kasvavassa, materiaalia lisäävien koneiden tuotetarjonnassa.