Mazakin DDL-laserin ensi-ilta

Mazakin DDL-laserin ensi-ilta 

Japanilaisen Yamazaki Mazakin uudet ja vallankumoukselliset laserkoneet ja automaatiojärjestelmät saivat ensi-iltansa EuroBlech 2016 –näyttelyssä. Suurimman huomion sai ansaitusti osakseen uusi Optiplex 3015 DDL. Direct Diode Laser (DDL) edustaa lasertekniikan kolmatta sukupolvea. Ensimmäisen sukupolven laserit olivat CO2- ja YAG-tyyppisiä ja toisen kuitulasereita.  Yamazaki Mazak on kehittänyt Optiplex-koneeseensa täysin uudenlaisen DDL-resonaattorin, jota valmistetaan Mazakin Japanin-tehtaalla.

Mazak Optiplex 3015 DDL uudella kosketusnäytöllisellä Preview 3 -ohjauksella

Lyhyt aallonpituus ei hukkaa energiaa

Resonaattorityyppi

Energiatehokkuus

Aallonpituus

CO2

10 %

10,6 µm

Kuitu

30 - 40 %

1,06 µm

DDL

40 - 50 %

0,94 µm

Uuden DDL-tekniikan edut selviävät hyvin taulukosta. Lyhyemmän aallonpituuden ansiosta yhä suurempi osa ottotehosta voidaan viedä leikattavaan materiaaliin, eikä säde heijastu takaisin materiaalin pinnasta. Tehokkaampi energiankäyttö luonnollisesti vähentää sähkönkulutusta.

Direct Diode Laser tuo rutkasti lisänopeutta leikkaukseen

Ohuilla ja keskipaksuilla levyillä DDL-laserleikkauskone on keskimäärin 15 prosenttia nopeampi kuin vastaavan tehoinen edellisen sukupolven Mazak-kuitulaser. Saavutettu nopeusetu vaihtelee leikattavan materiaalin laadun ja paksuuden mukaan. Myös paksuilla levyillä DDL on tavallisesti tehokkaampi, mutta leikattaessa esimerkiksi 18 millimetrin ruostumatonta terästä on leikkausnopeus DDL-laserilla hieman hitaampi. Molemmilla konetyypeillä pystytään leikkaamaan yhtä paksuja materiaaleja.  

Kiihtyvyys 1,8 G

DDL-lasertekniikan lisäksi Mazak-laserleikkauskoneen mekaaninen suorituskyky on viritetty uudelle tasolle. Tärkeimmät arvot ovat seuraavat:

Kiihtyvyys (X,Y)     1,8 G
Pikaliikenopeus (X,Y)       120 m/min
Toistotarkkuus (X,Y)   ± 0,03 mm
Levykoko    1500 x 3000 mm
Resonaattorin teho  4 kW

Paremmat mekaaniset ominaisuudet ja leikkaustehon kasvu lisäävät Mazak DDL-laserin tuottavuutta huikeasti. Jo edellisistä malleista tutut automaattiset toiminnot täydentävät paketin. Koneen vakio-ominaisuuksia ovat automaattinen suuttimen vaihto, automaattinen polttopisteen haku ja tarkennus sekä monet muut automaattiset toiminnot ja avustavat järjestelmät.

Monipuolinen automaatio mahdollistaa miehittämättömän tuotannon

Mazak DDL-laserissa on aina vakiona paletinvaihtaja (2 APC). Usein tuotanto vaatii kuitenkin lisäpaletteja tai muuta automaatiota. Kone leikkaa niin nopeasti, että kahden levyn leikkaamiseen kuluva aika menee hetkessä ja pullonkaulaksi saattaa tulla materiaalin hallinta. Yamazaki Mazakin omasta tuotannosta tai valikoiduilta toimittajilta on saatavilla monenlaisia ratkaisuja, jotta näin ei tapahtuisi. Materiaalin hallintaan voimme suositella esimerkiksi saksalaisen Remmertin valmistamaa pienikokoista ja helppokäyttöistä LaserFlex 4.0- automaatiosolua, jota voidaan laajentaa sekä varastointikapasiteetin että liitettävien laserkoneiden osalta.

Erilaisten automaatioratkaisujen avulla kone pystyy toimimaan pitkään miehittämättömänä ja järjestelmä vaatii vain ajoittaista huomiota valmiiden kappaleiden purkamisessa. Investoinnin tuottavuus kasvaa näin huomattavasti. Automaation etuihin kannattaa kiinnittää huomiota jo uuden laserkoneen investointisuunnittelun alkuvaiheessa. Yamazaki Mazak opastaa mielellään ja tarjoaa sopivimman automaatiojärjestelmän jokaisen asiakkaan tuotantoon.

Saksalainen Remmert valmistaa pienikokoisia ja helppokäyttöisiä LaserFlex 4.0 -automaatiosoluja, jotka soveltuvat hyvin Mazak-lasereiden yhteyteen.

Lisätiedot
Wihuri Oy Tekninen Kauppa
Työstökoneet
p. 020 510 10
www.machinetools.wihuri.fi
www.mazakeu.com